5η Δράση : Η Axion Hellas βρέθηκε στην Κάσο

Τα ξημερώματα Πρωτομαγιάς μας βρίσκουν στα πλωτά μέσα με προορισμό την Κάσο. Οι κάτοικοι μας υποδέχονται φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Πιάνουμε αμέσως δουλειά καθώς πρέπει να οργανώσουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες παράλληλα με τα ιατρεία.

Παρουσιάζουμε στην κοινότητα το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα : “Είμαστε όλοι αληθινοί ήρωες”. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τους παρακάτω φορείς: Ίδρυμα Μαριάννας B. Βαρδινογιάννη/ Robert F. Kennedy Foundation Human Rights, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, Θεατρολόγος: Παπαϊωάννου Ε. και η Ειδικός Διατροφολόγος:  Κωστάρα Χ.

Τα ιατρεία που στήσαμε σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους είναι τα εξής : Παιδιατρικό / Παιδογαστρεντερολογικό, Παθολογικό, Γυναικολογικό: τέστ Pap, υπερηχογράφημα, Πνευμονολογικό-σπειρομέτρηση, Καρδιολογικό-triplex καρδιάς, ΗΚΓ , Eνδοκρινολογικό-υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, Γαστρεντερολογικό/Ηπατολογικό, Γενικής Χειρουργικής, Χειρουργικής μαστού- υπερηχογράφημα μαστού, Υπερήχων συμπαγών οργάνων-αγγείων, Οφθαλμολογικό, Πλαστικής χειρουργικής, Δερματολογικό, Ορθοπεδικό, Ουρολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό, Νευρολογικό και Ψυχικής υγείας και Οδοντιατρικό. Η προσέλευση του κόσμου μεγάλη. Μαζί μας βρίσκεται ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας, ο οποίος ενημέρωσε τους κατοίκους για το πως μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών και να σώσουν ζωές.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και μάθημα υγιεινής διατροφής από την Χριστίνα Κωστάρα, διαιτολόγο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στήθηκε μια μεγάλη ευχαριστήρια γιορτή με παραδοσιακούς χορόυς και τοπικά εδέσματα εκ μέρους της Δημάρχου Κάσου, Μ. Τσανάκη.

Την επόμενη μέρα με την ευγενική χορηγία της «Sky Express» κατέφθασαν στο νησί πρόσθετοι εθελοντές. Παραμείναμε στην Κάσο και την επόμενη μέρα όπου πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές δράσεις. Παρουσιάσαμε σε μικρούς και μεγάλους την καταπληκτική παράσταση «Ματίας Α᾽» , από το μυθιστόρημα του Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γ. Κόρτσακ σε διασκευή της αγαπημένης συγγραφέως  Α. Ζέη. Πρόκειται για ένα παραμύθι με αντιπολεμικά μηνύματα που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και καταγράφει τον αγώνα των παιδιών να αλλάξουν τον κόσμο. Κατόπιν την παράστασης τα παιδιά έκαναν μαθήματα τοξοβολίας με την Ολυμπιονίκη Τοξοβολίας Φωτεινή Βαβάτση.

Πραγματοποίησαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Κένεντυ» και το  «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των άλλων, όσο και τα δικά τούς.

Είχαμε τη χαρά το απόγευμα της ίδιας μέρας, να εγκαινιάσουμε το 5Χ5 γήπεδο της Κάσου, το οποίο ανακατασκευάστηκε με την καλή συνεργασία της Axion Hellas με τους τοπικούς φορείς. Στα εγκαίνια παρίστατο τόσο η ομάδα μας όσο και κάτοικοι στους οποίους παραδώσαμε το γήπεδο, αλλά και σχολικό εξοπλισμό. Επίσης, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα θερμά μας ευχαριστώ στην Οικογένεια Χανδρή για την ευγενική χορηγία της παιδικής χαράς στο Φρυ Κάσου, που θα παραδοθεί σύντομα στους κατοίκους.

Τελευταίο βράδυ στην Κάσο και προετοιμαστήκαμε για τον τελικό μας προορισμό, την Κάρπαθο.