5η Αποστολή: ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ – ΑΝΑΦΗ – ΚΑΣΟΣ- ΚΑΡΠΑΘΟΣ 28.04 – 05.05.2018

Η Axion Hellas πραγματοποίησε την 5η της αποστολή στη Σχοινούσα, την Ανάφη, την Κάσο και την Κάρπαθο από τις 28 Απριλίου έως τις 6 Μαϊου 2018. Η ομάδα των 101 εθελοντών πραγματοποίησε ιατρικές εξετάσεις σε ιατρεία που στήθηκαν και σε κατ᾽οίκον επισκέψεις καθώς και επιμορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους των νησιών.

Τα ιατρεία ήταν τα ακόλουθα: Παιδιατρικό/Παιδογαστρεντερολογικό, Παθολογικό, Γυναικολογικό (τέστ Pap, υπερηχογράφημα), Πνευμονολογικό (σπειρομέτρηση), Καρδιολογικό (triplexκαρδιάς, ΗΚΓ), Ενδοκρινολογικό (υπερηχογράφημα θυρεοειδούς), Γαστρεντερολογικό, Γενικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Μαστού (υπερηχογράφημα μαστού), Υπερήχων συμπαγών οργάνων-αγγείων, Οφθαλμολογικό, Πλαστικής Χειρουργικής, Δερματολογικό, Ορθοπεδικό, Ουρολογικό, Ωτορινολαρυγγολογικό, Νευρολογικό κ Ψυχικής Υγείας και Οδοντιατρικό.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρουσιάστηκαν σε όλα τα νησιά ήταν: “Είμαστε όλοι αληθινοί ήρωες” καθώς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε μικρούς και μεγάλους σε αξίες και ιδανικά που θα βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο, «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Κένεντυ» και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» το οποίο πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των άλλων, όσο και τα δικά τους.

Οι φορείς που μας υποστηρίζουν στο πολιτιστικό έργο μας είναι οι: Βρετανικό Συμβούλιο Ελλάδος, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Robert F. Kennedy Foundation Human Rights, Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Σύλλογος Όραμα Ελπίδας και η διατροφολόγος Κα Χριστίνα Κωστάρα.

Η πολιτιστική ατζέντα περιλάμβανε ομιλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, μαθήματα τοξοβολίας με την Ολυμπιονίκη Τοξοβολίας Φωτεινή Βαβάτση, εκπαιδευτική δράση της Moptilόπου τα παιδιά με τη βοήθεια της τεχνολογίας 3D animation και tablets μπόρεσαν να περιηγηθούν στην Αρχαία Ελλάδα καθώς και ομιλία για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα των παιδιών από τη διαιτολόγο Χριστίνα Κωστάρα. Δε θα μπορούσε να λείψει η απασχόληση των παιδιών με δημιουργικές δραστηριότητες όπως το θεατρικό παιχνίδι με την Εύχαρις Παπαιωάννου και η εικαστική δημιουργία με τη Θεοδώρα Βαφιαδάκη. Με έμπνευση τα γλυπτά της καλλιτέχνη Α. Αθανασιάδη , η οποία δημιουργεί κατασκευές από χαρτόκουτα, ξύλα και άλλα ετερόκλητα αντικείμενα που βρίσκει τυχαία σε παραλίες και ταρσανάδες , τα παιδιά δημιούργησαν μικρές εικαστικές συνθέσεις. Τα παιδιά έτσι έμαθαν πως να δίνουν ζωή σε φθαρμένα εκ πρώτης όψεως αντικείμενα.

Σχοινούσα

 Η 5η μας δράση πραγματοποιήθηκε με πρώτο προορισμό, τη Σχοινούσα. Το ταξίδι μας ξεκίνησε στις 28 Απριλίου, ξημερώματα όπου η ομάδα συγκεντρώθηκε στην Ανάβυσσο. Αφού έγινε ενδελεχής έλεγχος για την ασφάλεια και την ομαλή έκβαση του διάπλου αναχωρήσαμε για το πανέμορφο νησί με πλωτά μέσα. Τα ταξίδι διήρκησε 6 ώρες. Η υποδοχή μας στο νησί ήταν συγκινητική. Η δουλειά ξεκίνησε λίγο μετά την αποβίβαση. Η μεταφορά των υλικών και το στήσιμο των ιατρείων και των αιθουσών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς η πρώτη εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με την περιβαλλοντική δράση του Let’s do it Greece, Καθαρισμός παραλίας. Συγκεκριμένα όλα τα μέλη της ομάδας μας καθώς και κάτοικοι του νησιού καθάρισαν τις παραλίες Γερολιμιώνας, Φύκιο, Ψιλή Άμμος, Αλμυρός, Φουντάνα, Πουρί και Λειβάδι Σχοινούσας.

Άλλη μία μέρα προσφοράς τελείωσε με ένα όμορφο δείπνο στην παραλία Λιβάδια.

 Ανάφη

 Ξημερώματα Κυριακής η ομάδα της Axion Hellas, αναχώρησε για Ανάφη. Η υποδοχή που επιφύλασσαν οι κάτοικοι ήταν συγκινητική. Όπως σε κάθε δράση, η πρώτη μας μέριμνα είναι να στήσουμε τα ιατρεία και τις αίθουσες των εκπαιδευτικών μας δράσεων.

Αξέχαστο θα μας μείνει το ευχαριστήριο γλέντι που στήθηκε για την ομάδα το τελευταίο μας βράδυ στην Ανάφη.

Κάσος

Τα ξημερώματα Πρωτομαγιάς μας βρίσκουν στα πλωτά μέσα με προορισμό την Κάσο. Οι κάτοικοι μας υποδέχονται φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Πιάνουμε αμέσως δουλειά καθώς πρέπει να οργανώσουμε τις πολιτιστικές δραστηριότητες παράλληλα με τα ιατρεία.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στήθηκε μια μεγάλη ευχαριστήρια γιορτή με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα εκ μέρους της Δημάρχου Κάσου, κα Μ. Τσανάκη.

Την επόμενη μέρα με την ευγενική χορηγία της «SkyExpress» κατέφθασαν στο νησί πρόσθετοι εθελοντές. Παραμείναμε στην Κάσο και την επόμενη μέρα πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές δράσεις. Παρουσιάσαμε σε μικρούς και μεγάλους την καταπληκτική παράσταση «Ματίας Α᾽» , από το μυθιστόρημα του Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γ. Κόρτσακ σε διασκευή της αγαπημένης συγγραφέως Άλκης Ζέη. Πρόκειται για ένα παραμύθι με αντιπολεμικά μηνύματα που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και καταγράφει τον αγώνα των παιδιών να αλλάξουν τον κόσμο. Μετά το τέλος της παράστασης τα παιδιά έκαναν μαθήματα τοξοβολίας με την Ολυμπιονίκη Τοξοβολίας Φωτεινή Βαβάτση.

Είχαμε τη χαρά το απόγευμα της ίδιας μέρας, να εγκαινιάσουμε το γήπεδο 5×5 της Κάσου, το οποίο ανακατασκευάστηκε με την συνεργασία της AxionHellasμε τοπικούς φορείς. Στα εγκαίνια παρίστατο τόσο η ομάδα μας όσο και κάτοικοι στους οποίους παραδώσαμε το γήπεδο, αλλά και σχολικό εξοπλισμό. Επίσης, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα θερμά μας ευχαριστώ στην Οικογένεια Χανδρή για την ευγενική χορηγία της παιδικής χαράς στο Φρυ Κάσου, που θα παραδοθεί σύντομα στους κατοίκους.

Τελευταίο βράδυ στην Κάσο και προετοιμαστήκαμε για τον τελικό μας προορισμό, την Κάρπαθο.

Κάρπαθος

Ο τελευταίος προορισμός της 5ης δράσης μας ήταν η Κάρπαθος. Η υποδοχή των κατοίκων θερμή και συγκινητική.

Όπως σε κάθε δράση, η πρώτη μας μέριμνα είναι να στήσουμε τα ιατρεία και τις αίθουσες των εκπαιδευτικών μας δράσεων.

Η πολιτιστική μας ατζέντα ήταν πλούσια σε δράσεις με το σεμινάριο ελληνικής κουζίνας “Νόστιμη ζωή-Νόστιμη Κουζίνα-Νόστιμα Ελληνικά” με τον chef Γιάννη Αποστολάκη, τον καθαρισμό της παραλίας Άφωτη στα Πηγάδια Καρπάθου σε συνεργασία με την Antipollutionκαι αποκορύφωμα τη μοναδική συναυλία του Σάκη Ρουβά για τα εγκαίνια του τεχνολογικού εξοπλισμού που προσφέραμε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Καρπάθου.

H μη κερδοσκοπική οργάνωση “The Hellenic Initiative” προσέφερε πολυγήπεδα τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου με σκοπό τα νέα παιδιά να βάλουν την άθληση στη ζωή τους. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με σύσσωμη την ομάδα της Axion Hellas, τις τοπικές αρχές και κατοίκους του νησιού.

Ήταν μεγάλη μας τιμή και χαρά που μαζί με τον Πρωταθλητή Ελλάδος και 5οσε παγκόσμια κατάταξη στο άλμα επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή εγκαινιάσαμε το πολυγήπεδο του 1ουΔημοτικού Σχολείου της Καρπάθου.

Την προτελευταία μέρα της δράσης επισκεφτήκαμε χωριό Διαφάνι, στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, όπου πραγματοποιήσαμε επιλεγμένα ιατρεία για τους κατοίκους. Στον συγκεκριμένο τόπο, είναι εντυπωσιακή και έκδηλη η πίστη στις παραδόσεις. Καθημερινά οι κάτοικοι και κυρίως οι γυναίκες, φορούν τις παραδοσιακές, τοπικές ενδυμασίες. Η επίσκεψη στο Διαφάνι, έκλεισε με ένα υπέροχο ευχαριστήριο γεύμα εκ μέρους της τοπικής ενορίας.