Η Axion Hellas και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η Axion Hellas  και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»  ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» στα σχολεία που βρίσκονται στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.

Το σύμφωνο συνεργασίας των δύο φορέων υπέγραψαν στις 6 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο Πρόεδρος της Axion Hellas , Κος Βασίλειος Πατέρας, παρουσία του Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου της Axion Hellas, Πρίγκιπα Νικολάου, μελών του Δ.Σ. της Axion Hellas, καθώς και ιδρυτικών μελών και εθελοντών της Axion Hellas Κου Δ. Σαμολαδά, Κου Θ. Πιτούλη, Κας Φ. Μπίνιου, Κας Ι. Μαρτίνου, Κας Μ. Τραυλού και Κας Ι. Σκέπες.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα του παιδιού, ενώ κύριοι τομείς της δράσης του είναι η εκπαίδευση, η προώθηση του Πολιτισμού Ειρήνης, η ενδυνάμωση του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και γενικότερα η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα συνεργάζεται με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» για την εφαρμογή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια την Εξουσία», το οποίο αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του «Robert F. Kennedy Human Rights» και έχει ήδη διδαχτεί σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για δικαιοσύνη. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» της διεθνούς ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης συγγραφέως, Κerry Kennedy, Προέδρου του “Robert F. Kennedy Human Rights” και κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy.

Όπως δήλωσε η Κα Μ. Βαρδινογιάννη «Λαμβάνουμε πολλές κλήσεις από όλη την Ελλάδα και νοιώθουμε την ανάγκη των εκπαιδευτικών να παρακολουθούν το πρόγραμμα από μακριά, καθώς δεν είναι εύκολο σε όλους να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν στα σεμινάριά μας. Το Ίδρυμά μας εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα ώστε να κάνει την ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα πιο εύκολη και διαδραστική. Σε αυτή μας την προσπάθεια έρχεται ως μεγάλος σύμμαχος η Axion Hellas , μια οργάνωση της οποίας η δράση φτάνει και στο πιο απομακρυσμένο νησί. Σκοπός της Axion Hellas είναι η προσφορά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που ζουν στις πιο απομακρυσμένες ή ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Axion Hellasθα εντάξει στις δράσεις της το Πρόγραμμά μας και με τη συμμετοχή εθελοντών θα μεταφέρει το πρόγραμμα στα σχολεία των περιοχών που η κάθε της αποστολή θα περιλαμβάνει».
O Κος Β. Πατέρας αφού ευχαρίστησε την Κα Μ. Βαρδινογιάννη για την ευκαιρία που δίνει στην Axion Hellas να συμμετέχει στην προώθηση του Προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η μετάδοση των αξιών και των δικαιωμάτων είναι ό,τι πιο επίκαιρο αυτή τη στιγμή ειδικά για την πατρίδα μας, μια χώρα στο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, που ήταν πάντα ιστορικά φάρος γνώσης και παιδείας σε περιόδους κρίσεων… Να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά του Μεγανησίου, του Καλάμου, του Καστού, της Σχοινούσας, της Θηρασιάς, της Κάσου και τόσων άλλων νησιών, αλλά και χωριών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, θα γίνουν κοινωνοί αυτής της γνώσης, ελπίζοντας και προσδοκώντας ότι θα συμβάλουν και αυτά στο μέλλον μιας καλύτερης κοινωνίας».

Εν συνεχεία ο Πρίγκιπας Νικόλαος παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων: «Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Axion Hellas προσφερθήκαμε να συνδράμουμε στη διάδοση του μηνύματος του «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» σε όλα τα ακριτικά νησιά και τις ακριτικές κοινωνίες που επισκεπτόμαστε στις πολλαπλές αποστολές που κάνουμε κάθε χρόνο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το μήνυμα του συγκεκριμένου βιβλίου για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα παιδιά μας η νέα γενιά στην οποία απευθύνεται το Πρόγραμμα αυτό αποτελούν την ελπίδα για να γίνουν οι προκλήσεις του σήμερα οι ευκαιρίες του αύριο».