4η Αποστολή: ΜΕΓΑΝΗΣΙ -ΚΑΛΑΜΟΣ – ΚΑΣΤΟΣ 09.03 – 11.03.2018

Η AxionHellas  έκανε για άλλη μία φορά τη διαφορά και πραγματοποίησε μία αποστολή ψυχής σε 3 απομακρυσμένα νησιά του Ιονίου πελάγους το Μεγανήσι, τον Καστό και τον Κάλαμο στις 8-11 Μαρτίου 2018. Η ομάδα των 101 εθελοντών έχοντας βάση το Μεγανήσι πραγματοποίησε ιατρικές εξετάσεις και επιμορφωτικές εκδηλώσεις για τους κατοίκους των νησιών. Συγκεκριμένα στον Καστό πραγματοποίηθηκαν και κατοίκον ιατρικές επισκέψεις.  

Η ανταπόκριση των κατοίκων στο κάλεσμα της AxionHellas  ήταν συγκινητική καθώς η πρόσβαση τους σε ιατρικούς ελέγχους είναι περιορισμένη. Κατά την διάρκεια της αποστολής διενεργήθηκαν 1736 ιατρικές πράξεις με τη δυναμική συμμετοχή 50 ιατρών και 8 νοσηλευτών. Τα ιατρεία που στήθηκαν αποτελούνταν από τις παρακάτω ειδικότητες: παιδιατρικό, παθολογικό, καρδιολογικό, πνευμονολογικό, ενδοκρινολογικό, οφθαλμολογικό, γαστρεντερολογικό, γενικής χειρουργικής, ουρολογικό, ΩΡΛ, γυναικολογικό, οδοντιατρικό, μικροβιολογικό, ορθοπεδικό, νευρολογικό και ψυχικής υγείας. 

Επίσης διενεργήθηκαν εξετάσεις όπως τεστ Pap, σπειρομέτρηση, triplexκαρδιάς, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, υπερηχογράφημα μαστού και υπέρηχος συμπαγών οργάνων και αγγείων. 

 Η πολιτιστική και εκπαιδευτική ατζέντα της ομάδας δημιουργήθηκε με επίκεντρο τα παιδιά και τους γονείς. Τόσο οι μαθητές όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα του Μεγανησίου και του Κάλαμου ανταποκρίθηκαν ολόψυχα. Το πρόγραμμα “Είμαστε όλοι αληθινοί ήρωες”, είχε στόχο να αφυπνίσει τα παιδιά ως προς την προσωπική τους ταυτότητα, την έννοια της φιλίας και του σεβασμού και την αξία της κοινότητας στην οποία ανήκουν μέσα από βιωματικά και διασκεδαστικά παιχνίδια με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου Ελλάδος. 

 Στο πλαίσιο αυτό η AxionHellasσυνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη και το Ίδρυμα RobertF. KennedyFoundationHumanRightsγια το πρόγραμμα “Λέμε την αλήθεια στην Εξουσία”, με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος κατά του σχολικού εκφοβισμού με βάση τις ολυμπιακές αξίες και με τη θεατρολόγο Κα. Ε. Παπαϊωάννου που βοήθησε τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από θεατρικό παιχνίδι. Οι γονείς παρακολούθησαν ομιλίες και ενημέρωση από το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  σχετικά με την ασφαλή διαδικτυακή χρήση, το Σωματείο ΕΛΙΖΑ σχετικά με την παιδική κακοποίηση και την Ειδική Διατροφολόγο Κα Χ. Κωστάρα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή για μικρούς και μεγάλους. 

Στο πλάι της AxionHellas, βρέθηκε για άλλη μία φορά ο Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ όπου πραγματοποίησε ενημέρωση σχετικά με την αναγκαιότητα της προσφοράς μυελού των οστών και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών.

Συγκινητική ήταν η παράδοση της νέας παιδικής χαράς Μεγανησίου που αποτέλεσε έργο της AxionHellasμε την ευγενική χορηγία της NeptuneLines, παρουσία σύσσωμης της δημοτικής αρχής Μεγανησίου, τον Δήμαρχο Μεγανησίου Κο Π. Δάγλα, κατοίκους του νησιού, το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδας & Ιθάκης Θεόφιλο που τέλεσε αγιασμό και τον Αντιπεριφεριάρχη Λευκάδας Κο Θ. Χαλικιά.

Η ομάδα δεν παραλείπει σε καμία δράση, να προσφέρει σχολικό εξοπλισμό και φάρμακα τα οποία δίνονται με την ευγενική χορηγία του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.